Vanlige utfordringer inkluderer muskelspenninger, smerter i nakke og rygg, senebetennelser i hender og underarmer, og øyeplager som tørre øyne og belastning på øyemuskulaturen. Heldigvis finnes det enkle tiltak som kan redusere risikoen for slike plager. Et godt første steg er oppvarming. Enkle bevegelighetsøvelser for nakke, skuldre, albuer og hender øker blodsirkulasjonen og gjør kroppen klar for lengre perioder med finmotorisk arbeid. Dette gjelder særlig ved bruk av tastatur, mus eller kontrollere. Øyeøvelser kan også være nyttige for å unngå synsrelaterte plager.
Regelmessige pauser er avgjørende for å redusere belastning. En praktisk regel er «20-20-20»: Hvert 20. minutt, ta en pause og se på noe som er 20 meter unna i 20 sekunder. Dette hjelper øynene med å slappe av. I tillegg bør man reise seg og bevege kroppen minst annenhver time. God ergonomi er viktig for å forebygge muskel- og skjelettplager. Justerbar stol, riktig skjermhøyde og god støtte for underarmer og rygg bidrar til bedre holdning og mindre belastning. En nøytral sittestilling, der kroppen er avslappet, gjør det enklere å unngå spenninger i muskulaturen.
Til slutt bør fysisk aktivitet være en naturlig del av hverdagen. Helsedirektoratet anbefaler minst 60 minutter moderat til høy fysisk aktivitet daglig for barn og unge. Dette kan inkludere alt fra lek og turgåing til sport eller sykling – poenget er å finne noe som gir bevegelsesglede.
Ved å kombinere gode vaner med bevissthet rundt kroppens behov, kan gaming være en sunn og balansert aktivitet – uten at det går på bekostning av helsa.