Hopp til innhold
Oppstart og organisering

Utstyr til oppstart: Hva trengs?

Akkurat som at fotballspillere trenger gode fotballsko, så har gamere også behov for godt gamer-utstyr. Utstyrsinnkjøp kan være utfordrende for et nystartet tilbud, men det er helt avgjørende at det legges et godt teknisk grunnlag for tilbudet.

Publisert:
14. januar 2025

Et godt råd er derfor å investere i solid «gjennomsnittsutstyr», som tåler å bli brukt mye, og takler hardhendt bruk. Om man har økonomisk mulighet til det, så bør man investere i utstyr som holder seg over tid, og kan oppgraderes i takt med utviklingen innen dataspill og krav til utstyr. En komplett gamerstasjon omfatter følgende:

- Gaming-PC
- Skjerm
- Pult
- Gamerstol
- Tastatur
- Mus
- Headsett m/mikrofon

En god gjennomsnittlig gamerstasjon koster ca 25.000-30.000 kroner (2024 priser)

Når dere skal velge hvilke gaming-PCer klubben skal investere i, bør dere ta utgangspunkt i hvilke, eller hvilket spill klubben skal ha tilbud i. Jo mer krevende spillene er, jo kraftigere må PCene selvsagt være.

Hvor mange gamerstasjoner klubben trenger avhenger av hvor mange medlemmer klubben har, eller har mål om å få, samt hvordan man organiserer aktivitetene. Typisk kan en stasjon betjene 8-10 medlemmer pr uke, avhengig av hvordan man planlegger aktivitetene.

Anbefalinger – Gaming PC (2024)

- RTX 4060Ti grafikkort (god) eller RTX4080 grafikkort (bedre). Alternativer fra AMD er RX 7800 XT (god) eller RTX 7900 XTX (Bedre)

- Minimum 16GB DDR5 minne (RAM), med en minimumshastighet på 4800mhz. Flere og flere spill krever 32GB minne, så dette bør vurderes. Pass på at enkelte budsjett-hovedkort ikke støtter DDR5, så snakk med din utstyrsleverandør på dette.

- Minimum 13. generasjons i5 (f.eks i513600KF) eller ryzen5 CPU (F.eks Ryzen 5 7600X)

- For streaming og mer krevende oppgaver: Intel 13. eller 14. generasjon i7/i9 eller AMD Ryzen 7/9 7000-serien (f.eks Ryzen 9 7950X).

- Primær disk bør være en NVMe SSD på minst 1TB.

- Om man bygger PCen selv er det viktig at man velger hovedkort med riktig socket. Ellers er det viktig å passe på at hovedkortet har de inngangene og funksjonene man trenger.

- Man bør vurdere en egen harddisk til lagring, dette kan være en HDD harddisk eller en rimeligere SSD.

- For å kunne oppgradere komponentene senere anbefales strømforsyning på minimum 850W, helst 80 PLUS Gold-sertifisert eller bedre, for å kunne håndtere kraftige grafikkort og fremtidige oppgraderinger.

- Husk å vurdere størrelsen på kabinettet om man skal ha utstyret på bordet. Her er det viktig å også huske på at mindre kabinett fører til mer varmeutvikling og støy.

Anbefalinger – skjerm (2024)

- Standard for de fleste typiske e-sport spill er 24¨ skjerm med oppløsning på 1920x1080, for noen strategispill kan 27¨ være mer hensiktsmessig med 2560x1440 (QHD).

- Skjermene bør ha en bildefrekvens på minimum 165hz.

- For særlig krevende spill kan det vurderes skjerm på 240Hz eller høyere som f.eks 360Hz

- Skjermens responstid bør ikke være over 1ms (GtG)

- Flate eller buede skjermer er en smakssak, men flate skjermer brukes som standard i de fleste organiserte konkurranser.

Annet utstyr (2022)

En god gamerstasjon inkluderer ikke bare en kraftig PC, men også diverse relatert utstyr som er med på å skape en god spillopplevelse. Klubben bør derfor vurdere følgende utstyr:

- Gamingstol med høy komfort og god ergonomisk utforming. Om klubben har barn som medlemmer, bør man grundig vurdere om stolen kan tilpasses for barn.

- Mekaniske tastatur registrerer tastetrykk raskere enn på membran tastatur. Gamere vil derfor foretrekke å bruke mekaniske tastaturer, da det er best for de fleste e-sport spill.

- Hvilken mus man skal velge er smak og behag, men det anbefales at man velger typiske gaming-mus som har støtte for å kunne gjøre konkrete endringer i innstillingene til musen.

- Man bør ha musmatter av god kvalitet med minimum størrelse XL. Om mulig bør man også vurdere XXL eller XXXL.

- Stabile høretelefoner med god lyd og god mikrofon. Om man skal bruke høretelefonene til konkurranser der spillerene sitter i nærheten av hverandre, bør man velge høretelefoner som har svært god støydemping.

Man kan vurdere fordeler og ulemper mellom kablet eller trådløst utstyr. Med trådløst utstyr blir det mindre kabler som ligger i veien, men samtidig må man hele tiden huske å lade opp utstyret. Sammenlignet med trådløst utstyr, så har kablet utstyr bedre oppdateringsfrekvens og responstid.

Har du utstyrsspørsmål eller lurer på noe rundt oppstart? Kontakt Teknologi- og designansvarlig i Aktive Gamere, Bjørn Inge Nøkling.

Relaterte Artikler

E-sportalliansen

E-sport Alliansen (Bredde E-sport Alliansen) er en samling e-sportklubber som jobber for aktivitetsglede til alle barn og unge. E-sport Alliansens hovedformål er å legge til rette for bredde-e-sportserie, bredde-e-sportcup og erfaringsutveksling. Medlemsklubbene er alt fra idrettsklubber til private klubber.

Vestlandet e-sport

Vestlandet E-sport er en paraplyorganisasjon for klubber og lag i Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland. Vi setter spillerne i fokus og folkehelse først i utviklingen av klubber og spillere. Vi ønsker å bidra til en sunn utvikling av e-sport og gaming, slik at dette blir noe positivt både for den enkelte spilleren, familiene og samfunnet generelt.

Play! Festival Bergen 2025

Fra 20.–23. november 2025 forvandles Grieghallen til et pulserende sentrum for innovasjon, nettverksbygging og underholdning. Festivalen samler bransjeaktører, entusiaster og familier i et inkluderende miljø. Play! Bergen arrangeres i samarbeid med Visit Bergen, 777 Esport, Aktive Gamere, Bergen Live, Messeselskapet, Vestland e-sport, Vestland Fylkeskommune og Sparebanken Vest.

Les alle forskningsartikler