Noen av de første spørsmålene som dukker opp rundt gaming og e-sport er for mange nettopp lokaler og utstyr. Her går vi gjennom hva som er lurt å tenke over og tips til å skape et godt lokale som legger til rette for en god opplevelse for brukerene.
Å finne et godt lokale
Det første man bør gjøre når man ser etter lokale er å bruke nettverket sitt. Spre ordet om at dere er på utkikk etter noen passende lokaler. Kontakt alle relevante samarbeidspartnere som eksisterende kultur og idrettsorganisasjoner, skoler og kommunen. Skal man få på plass gaming som aktivitetstilbud er det viktig at man samarbeider med de eksiterende strukturene. Det kan godt være at det står et passende lokale å venter på dere. Når dere finner mulige lokaler er det et par grunnleggende ting dere bør vurdere:
Beliggenhet: Er lokalet lett tilgjengelig med kollektivtransport og er det innen en rimelig avstand for eventuelle medlemmer?
Internett: Det er et stort pluss med fibernett eller mulighet for fibernett.
Universell utforming: Husk at alle skal ha tilgang til alle fasilitetene i klubben og at disse skal tjene alle medlemmene. Et medlem kan ha bruk for et rullestoltilgjengelig lokale, et annet kan ha behov for litt roligere deler av lokaler for å roe seg ned/ta en pust i bakken. Her kan du lese mer om hvordan du skaper et inkluderende miljø.
Å innrede et godt lokale
Så er det på tide å gå i gang med innredningen. Her er det mye å ta hensyn til og behov vil variere etter hvor mange medlemmer man har, om man trener bredde eller topp og hvor mye plass man ønsker i lokalet som ikke brukes til gaming. Skill mellom hva som er absolutt nødvendig ved oppstart og hva som kan kjøpes etterhvert.
Her er noen punkter som kan hjelpe dere å skaffe oversikt over hva dere trenger:
Skal lokalet brukes til social gaming, e-sport bredde, e-sport topp eller en kombinasjon av dem?
Hvor mange medlemmer kommer til å være i lokalet samtidig? Mindre lokaler passer til mindre lagtreninger og kamper. Større lokaler passer bedre til mer generelle treninger eller samlinger.
Vil lokalet tåle det planlagte utstyret og mengden personer uten at det vil bli varm og tung luft? Er det god ventilasjon?
Må det trekkes ekstra strøm eller internettkabler? Husk at skjøteledninger skal brukes i liten grad og aldri til mer krevende utstyr.
Er det muligheter for å kjøpe inn til videoovervåkning og hvor kan man montere det for best mulig oversikt?
Hvor passer det å plassere større skjermer, projektor og whiteboards? Dette er fine hjelpemidler til treninger og samlinger for å skape oversikt og gå gjennom taktikk. En av skjermene/lerretene bør være av en slik størrelse at en kan se for eksempel kamper og på dem.
Vurder om det er hensiktsmessig med en høyttaler i sammenhenger med arrangementer eller for å skape god stemning.
Må belysningen endres på? Spillere kan lett bli blendet og belysningen bør kunne rettes bort fra spillere eller kunne dempes betraktelig.
Er det tilstrekkelig solskjerming?
Trenger lokalet oppgraderinger for å gjøre det trivelig?
Spesifikke anbefalinger til lokalets utstyr:
Enkeltstående bord bør ha målene: bredde 90-120 cm, dybde70-80 cm, høyde 73-76 cm.
Dere kan også med fordel velge lengre veggmonterte pulter. Disse må imidlertid tåle belastningen av utstyret. Vurder hvordan eventuelle bordben kan stå i veien.
Velg løsninger som patchpaneler i oppsettet så man enkelt kan legge til og fjerne enheter.
Vurder trådløse tilkoblingsløsninger til skjermer i lokalet som chormecast.
WIFI skal helst ikke benyttes for gaming og kan absolutt ikke benyttes for e-sport. Internettforbindelsen skal være kablet, gjerne fiber. En generell regel for hastighet er kablet fibernett med minimum 5 MB per bruker.
Regler og forsikring av lokalet
Det er en god ide å legge planer for hvordan man skal sikre sitt lokale best mulig mot tyveri og uhell. Utstyr bør monteres slik at det er vanskelig å fjerne og man kan også vurdere hvordan man kan begrense innsyn til utstyr. Skal lokalet leies ut eller stå åpent utenfor treninger og samlinger er det lurt å sørge for at en ansvarsperson alltid er tilstede for å følge med og låse lokalet.
I etableringen er det lurt å starte dialogen med et forsikringsselskap for kjøpe nye, eller utvide en eksisterende forsikringer din organisasjon har. Man bør også avklare med forsikringsselskapet hva som gjelder i tilfeller der man flytter på utstyret for eksempel ved å ta det med på et arrangement.
Det skjer støtt og stadig uhell med elektronisk utstyr, så det er lurt å forebygge det man kan med gode regler. En regel dere kan vurdere er om det er lov å medbringe mat og drikke inn i lokalet der det elektroniske utstyret befinner seg.